بهترین نرم افزار حسابداری

بهترین نرم افزار حسابداری
زمان مطالعه 4 دقیقه

بهترین نرم‌افزار حسابداری را چگونه پیدا کنیم؟

در هر حیطه، شاخه و عرصه‌ای همواره این پرسش مطرح می‌شود که چگونه باید بهترین را شناخت و اساساً بهترین بودن نیازمند چه شاخصه‌هایی است. در دنیای حسابداری نیز، یکی از این قبیل پرسش‌ها، این است که بهترین نرم‌افزار حسابداری را چگونه باید شناخت و اصولاً یک برنامه باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد تا بتوان آن را بهترین نرم‌افزار حسابداری دانست. اگر شما نیز در این مورد کنجکاو هستید یا قصد خرید یک نرم‌افزار کاربردی را دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا پیش از تصمیم‌گیری، حتماً این یادداشت را تا انتها مطالعه کنید. در این یادداشت قصد داریم تا به دور از رویکردی تبلیغاتی و با ذهنیتی انتقادی، شاخصه‌های مورد نیاز برای شناسایی بهترین نرم‌افزار حسابداری را معرفی و مورد تشریح قرار دهیم.

به دنبال بهترین خودتان باشید!

نمی‌توان به شکل مطلق و قطعی ویژگی‌هایی را برای تعیین بهترین نرم‌افزار حسابداری تعیین کرد زیرا در کاربردهای مختلف و برای کاربران مختلف، این ویژگی‌ها متغیر خواهند بود اما ما تلاش می‌کنیم تا با نگاهی جامع و با در نظر گرفتن نُرم نیاز کسب و کارهای ایرانی نسبت به نرم‌افزار حسابداری آن را تعیین کنیم. بر همین مبنا در ادامه شاهد برخی از بارزترین و مهم‌ترین ویژگی‌های بهترین نرم‌افزار حسابداری مغازه  خواهید بود.

ویژگی های کلی بهترین نرم افزار های حسابداری

هر ابزاری، چه فیزیکی و چه مجازی باید کاربردی باشد. نرم‌افزار حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و در وهله اول باید کاربردی باشد. مقصود از کاربردی بودن در این زمینه، برخی ویژگی‌های خاص است مانند:

  • داشتن رابط کاربری گرافیکی، ساده و قابل فهم به طوری که اشخاص با کمترین حد از دانش حسابداری توان برقراری ارتباط با آن را داشته باشند.
  • داشتن رابط کاربری روان و بدون لگ که باعث می‌شود تا شما در هنگام کار با نرم‌افزار دچار مشکل نشده و بدون درگیر شدن در پیام‌های خطا یا اتلاف وقت به هدف مد نظر خود برسید.
  • دسترسی چندگانه و چند کاربره بودن که باعث می‌شود تا این نرم‌افزار حسابداری توسط چند کاربر قابل استفاده باشد. گاهاً نیاز است تا بسته به شرایط چند نفر با نرم‌افزار حسابداری کار کرده، به آن ورودی داده و خروجی‌هایی دریافت کنند.
  • پشتیبانی از حافظه ابری (SaaS) و اشتراک برخط اطلاعات که کمک می‌کند تا دسترسی شما به اطلاعات از سراسر جهان تسریع شده و کمتر متکی به حافظه آفلاین باشید. از سویی دیگر شانس آسیب دیدن اطلاعات تا حد زیادی کاهش پیدا خواهد.
  • قابلیت تعریف چند کسب و کار در یک بستر مشترک حسابداری؛ این قابلیت برای کسب و کارهای بزرگ کاربردی هستند. به طور مثال ممکن است شما مالک یک هلدینگ با چند شرکت زیرمجموعه متفاوت باشید اما نیاز باشد تا اطلاعات حسابداری آن‌ها را در یک بستر ثبت و نگهداری کنید که در این شرایط قابلیت مذکور بسیار کاربردی خواهد بود.
  • یکی از تعهدات که در مورد سیستم حسابداری در یک سازمان یا شرکت طرح می‌شود، لزوم حفظ اسرار حسابداری و اجتناب از انتشار بی‌اجازه مستندات و مندرجات صورت‌های مالی است. پس بدیهی است که یک نرم‌افزار حسابداری که قرار است به هسته اصلی سیستم حسابداری کسب و کار شما بدل شود، باید امنیت بالایی داشته و غیرقابل نفوذ باشد.
  • بسیاری از عملیات‌های حسابداری انجام شده در یک مجموعه، روتین و تکراری هستند و اینکه نیاز باشد تا هر بار برای ورود داده یک پروسه تکراری و زمان بر را طی کنید، در همین راستا الزامی است تا در انتخاب نرم‌افزار حسابداری این نکته را نیز مدنظر داشته باشید که نرم‌افزار باید قابلیت پشتیبانی از ساختارهای اتوماتیک و اتوماسیون فروشگاهی را داشته باشد. پشتیبانی از فرآیندهای اتوماتیک و برنامه‌محور کمک می‌کند تا ضمن کاهش امکان بروز خطا، سرعت عمل ساختار مالی کسب و کار شما تا حد زیادی افزایش یابد.

نرم افزار حسابداری هایپریک چه ویژگی هایی دارد؟

صندوق فروشگاهی یکپارچه: در هایپریک، فروش حضـوری و فروش آنلاین، به شکلی منسـجم و یکپارچه در کنار هم قرار گرفته‌اند

مستند سازی فروش با صدور فاکتور و پیش فاکتور : کلیه‌ی اقـدامات و تغییرات انجـام شده در فرایند فـروش بواسطه‌ی صدور پیش‌فاکتور و فاکتور مستندسازی می‌شود.

تحت وب و پایدار: سازگار با تمامی مرورگرها و سخت افزار ها در کنار قابلیت کار در حالت آفلاین

پشتیبانی راه های پرداخت متفاوت: اتصال به کارت خوان، نقدی، نسیه و سایر روش های پرداخت

سرعت در به روز رسانی و جستجوی اطلاعات: در کمتر از چـند ثانیه محـصول مـورد نظر خود را در بانک اطلاعـاتی نرم‌افزار پیدا کرده و محصول جدیدی را تنها با چند کلیک به بانک اطلاعاتی نرم‌افزار اضافه کنید.

ثبت و مشـاهده گزارش‌های حسابداری برای مـدیران: هایپریک به گونه‌ای طراحی شده است تا بتواند تمامی گـزارش‌های خـرید و فروش را بر اساس اسناد حسـابداری ثبت کند.

راه اندازی باشگاه مشتریان: شما در هایپریک می‌توانید اطلاعات شـخصی مشـتریان خود را دریافت و ثـبت نمایید و در آینده از این اطلاعات به عنوان پل‌ ارتباطی استفاده کنید.

کنترل همه ی موارد در هر مکان و زمان: با هایپریک می توانید کنترل تاریخچه سفارشات، مقدار فروش روزانه، جریان وجوه نقد، اطلاع از موجودی کالا و وضعیت انبار و …

بهترین نرم افزار حسابداری متناسب با نیازمان را چگونه پیدا کنیم؟

ما معتقدیم که برای یافتن بهترین نرم‌افزار حسابداری متناسب با نیاز خود باید با 8 پرسش اساسی به مرحله تصمیم‌گیری وارد شوید. بی‌شک با پاسخ به این پرسش‌ها خود متوجه خواهید شد که نرم‌افزار حسابداری انتخاب شده تناسبی با انتظارات شما دارد یا خیر. برخی از این پرسش‌ها، سوالاتی هستند که باید از توسعه‌دهنده یا عرضه‌کننده نرم‌افزار پرسیده شوند.

  • آیا نرم‌افزار شما مناسب نوع کاربری و حیطه عملکرد سازمان من است؟
  • در صورت پاسخ منفی یا مبهم به پرسش اخیر، آیا شما امکان شخصی‌سازی و ارائه راهکار متناسب با نیازهای من را دارید؟
  • چند کارمند و مشتری امکان استفاده متوازن و روان با نرم افزار حسابداری شما را دارند؟
  • آیا نرم‌افزار صندوق فروشگاهی شما به ما در پیروی از قوانین مالیاتی و مقررات و اصول حسابداری کمکی می‌کند؟
  • آیا نرم‌افزار حسابداری از داده‌ها و اطلاعات من پشتیبان‌گیری می‌کند؟ این اطلاعات به چه شکل، تا چه تاریخی و تا چه حد دقیق بازیابی می‌شوند؟
  • چه تدابیری برای حفظ امنیت اطلاعات کسب و کار و مشتریان اندیشیده شده؟
  • قیمت نهایی نرم‌افزار حسابداری چقدر است؟ آیا نیاز است تا هزینه‌های اضافی به صورت یکباره به مستمر بابت استفاده از قابلیت‌ها پرداخت شود؟
  • چه نوع پشتیبانی فنی و تکنیکالی نسبت به نرم‌افزار حسابداری مذکور وجود دارد؟

آینده را امروز شروع کنید