حسابداری چیست و حسابدار کیست؟

حسابداری چیست و حسابدار کیست؟
زمان مطالعه 6 دقیقه

حسابداری چیست؟

مجموعه فرآیندهایی که بتوان با اعتماد کردن به آن ها، امور مالی را سازماندهی کرد، حسابداری می نامند. که بوسیله آن می توان اطلاعات مالی را ثبت، تجزیه و تحلیل نمود. اگر این تعریف برای شما مبهم است، نگران نباشید؟! چرا که در ادامه مطلب، با بررسی بیشتر، به مو شکافی موضوع میپردازیم. اگر زیاد هم در امور مالی حرفه‌ای نباشید، با نگاهی ساده متوجه کاربرد آن در زندگی روزمره خودتان می شوید. مثلاً، فردی از خانواده شما مسئول برنامه‌ریزی برای خرجی خانواده می باشد. در این برنامه، تمامی درآمدها و هزینه‌ها (مانند هزینه های قبوض، مواد خوراکی، پوشاک و…) نوشته شده و همه فاکتورها در محلی امن (مثل کشوی کمد) نگهداری می‌شود. این کار کمک می کند تا در صورت فراموش شدن، بدانید که فلان مبلغ در کجا هزینه شده است. حسابداری مدرن که به کمک دستگاه های کامپیوتری و نرم افزار ها انجام میشود، نسخه رسمی و کارآمدتر از چنین فرآیندهایی می باشد.

به چه کسی حسابدار می گویند؟

به معنای حسابدار در این مثال ساده واضح است. عضوی از خانواده که مسئول برنامه‌ریزی بودجه خانوار است، به عنوان یک حسابدار تلقی می‌شود. در واقع، حسابدار به شخصی اطلاق می‌شود که حرفه آن حسابداری باشد. یک حسابدار، مسئول حسابرسی مالی برای یک مجموعه کوچک یا بزرگ است. این اشخاص می توانند به استخدام شرکت های مختلف در آیند و یا اینکه حسابرسی مالی را برای اشخاص انجام بدهند. چیزی که در هر صورت، از اهمیت خاصی برخوردار است، تسلط بر محاسبات مالی بر اساس دستورالعمل‌ها است.

به طور کلی، وظایف یک حسابدار، به نوع سابقه تحصیلی و تخصص آن شخص بستگی دارد. اگر حسابدار مالی و حسابدار مدیریتی را دو نوع کلی در نظر بگیریم، وظایف آن ها را می توانیم به این صورت بیان کنیم: بخش عمده‌ای از وظایف یک حسابدار مالی، جمع آوری اطلاعات و تنظیم سندهای مالی می باشد. از طرفی دیگر، بخش عمده‌ای از وظایف یک حسابدار مدیریتی، آنالیز عملکردهای مالی و تعیین استراتژی برای حل مشکلات است.

آموزش حسابداری برای مدیریت فروشگاه

انواع حسابداری

حسابداری شامل مجموعه ای از فعالیت های متنوع می شود که از لحظه بازرسی و جمع آوری اطلاعات تا تنظیم اظهارنامه و آنالیز آن ها را در بر می گیرد. هر کدام از این بخش ها، نیاز به یکسری مهارت و تخصص دارد. از این رو اشخاصی که قصد فعالیت در این زمینه را دارند، معمولاً یکی از گرایش های زیر را دنبال میکنند:

1- حسابداری مالی:

این شاخه، مربوط به جمع آوری داده ها و اطلاعات مالی برای گزارش های خارجی می باشد. حسابدار مالی، بایستی آگاهی کامل از چارچوب صورت حساب های شرکت داشته باشد تا بتواند به سودآور شدن شرکت یاری رساند. به طور کلی، تمرکز اصلی حسابدار مالی بر روی امورات جزئی تر است.

2- حسابداری مدیریتی:

اسناد تهیه شده، در کار نظارتی برای برنامه ریزی مفید خواهند بود. از این مستندات بیشتر برای تأمین منافع داخلی شرکت استفاده می شود. شخصی که در سمت حسابدار مدیریتی فعالیت می کند، به اسناد محرمانه تری دسترسی دارد. بنابراین، نیاز به احتیاط و دقت بیشتری در انتقال اطلاعات دارد و هدف آن از فعالیت در این عنوان شغلی، همکاری با مدیر مجموعه جهت تأمین نیازها برای تحقق اهداف بلند مدت و کوتاه مدت سازمان خواهد بود.

3- حسابدار هزینه:

از یک منظر، زیر مجموعه ای از حسابداری مدیریت محسوب می شود. وظیفه اصلی حسابدار هزینه، بررسی و برآورد هزینه های تولید است. روش کار آن ها به این صورت است که تمامی هزینه های تولید، اعم از هزینه های ثابت و هزینه های متغیر را نظارت می کنند. این بازرسی برای آن است که هزینه های صرف شده با میزان تولید مطابقت داشته باشد. از نتایج بررسی های این گروه برای پیشرفت تولید و تصمیمات لازم برای آینده استفاده خواهد شد.

4- حسابرسی:

در دو زمینه داخلی و خارجی انجام می شود و جزئی از حسابداری عمومی به حساب می آید. یکی از اهداف اصلی حسابرسی این است که فعالیت امور مالی را مطابق با قوانین، کنترل و مدیریت کند. در حسابرسی خارجی، صورت حساب های مالی شرکت جهت بررسی و دریافت بازخورد به شخص ثالث در خارج از سازمان سپرده می شود. توجه داشته باشید که شخص ثالث، بایستی مورد اعتماد و معتبر باشد. حسابرسی داخلی هم، کلیه فعالیت های آن داخل شرکت را زیر ذره بین قرار می دهد. در واقع، یک حسابرس داخلی، تمامی مسئولیت های مربوط به کارمندان، مدیریت و تأیید پروژه های مختلف را مورد بررسی قرار می دهد. بازخورد حاصل از آن می تواند از تخلفات جلوگیری کرده و به سودآوری شرکت کمک کند.

5- حسابدار مالیاتی:

از مهمترین نوع حسابداری به شمار می آید و بر روی امور مالیاتی شرکت متمرکز است. فعالیت در این شغل به صورت کاملا رسمی و مطابق با قوانین مشخص انجام می شود. حسابدار مالیاتی، سر و کار چندانی با صورتحساب های عمومی ندارد. مسلط بودن به قوانین مالیاتی جامعه، از مشخصه های یک حسابدار مالیاتی متخصص است. او باید گزارشات را مطابق با قوانین مالیاتی تنظیم کند تا سازمان دچار جرایم مالیاتی نشود.

6- حسابدار عمومی:

حسابداران عمومی، خدمات متنوعی از حسابرسی و انواع حسابداری را ارائه می کنند. مشتریان آنها ممکن است، افراد، شرکت های بزرگ، سازمان های دولتی و… باشند. یک حسابدار عمومی، امکان فعالیت در مشاغل مختلفی را دارد. بنابراین ممکن است که در طول فعالیت خودش، در چندین صنعت و کسب و کار مختلف دارای تخصص لازمه باشد. این مسئله برای سایر حسابداران خصوصی که تنها در یک گرایش فعالیت می کنند، وجود ندارد. البته، این هم مهم است که احتمال تمرکز بیشتر در بین حسابداران خصوصی، بالاتر می باشد. (به دلیل متمرکز بودن بر روی یک زمینه کاری)

7- حسابدار دولتی:

یک حسابدار دولتی، میزان بودجه را در بین دستگاه های مختلف تنظیم می کند. این نوع، شامل مبانی مختلف می باشد که حسابداری نقدی و حسابداری تعهدی، دو مورد مهم از آنها هستند. یک حسابدار دولتی با اصطلاحاتی مانند بودجه، خزانه، اعتبار، هزینه های عمرانی و… سر و کار دارد.

 

رشته حسابداری

ویژگی های مفید رشته حسابداری باعث شده که این حرفه در چند سال اخیر فراگیرتر بشود. از این رو، افراد بسیاری به تحصیل تجربی و آکادمیک در این رشته روی آورده اند. برخی از این مزایا عبارتند از:

    • آینده کاری روشن و مشخص: همانطور که دانستیم، گرایش های متنوعی برای حسابداران وجود دارد. با این وجود، وجه اشتراک فراوانی در بین همه آن ها دیده می شود. به عنوان مثال، مهارت ها و چارچوب اصلی کار آن ها مشابه یکدیگر است. بنابراین، می دانید که در زمان مراجعه برای استخدام، چه چیزی از شما می خواهند. به عبارت دیگر، یکسری توانایی های مشخص مهارتی وجود دارد که اگر به عنوان حسابدار آن را بیاموزید، استخدام شدن و آینده شغلی شما تا حدود زیادی تضمین خواهد شد.
    • نیاز بازار به حسابدار: علی رغم اینکه با گذشت زمان بسیاری از امور مالی توسط برنامه های نرم افزاری انجام می گیرد ولی همچنان وجود افراد متخصص احساس می شود. همانطور که می دانید، کیفیت کنترل درآمد و هزینه ها در هر کسب و کاری، مستقیماً در سود و زیان آن موثر است. بنابراین، حسابدار یکی از اجزای مهم در سازمان های مختلف است که جایگاه شغلی آن تا مدت های زیادی تضمین شده، می باشد.
    • پیشرفت شغلی: یک حسابدار پس از گذراندن آموزش های لازم، می تواند به عنوان یک کارآموز و حسابدار معمولی شروع به کار نماید. در این مدت، بر تجارب عملی او در کنار آموخته های تئوری افزوده خواهد شد. سپس، با کسب گواهینامه ها و مجوزهای لازم، به سمت حرفه ای شدن حرکت می کند. این پیشرفت شغلی می تواند تا بدل شدن به یک حسابرس و حتی مدیر مالی نیز ارتقا یابد.
    • انعطاف پذیری مطلوب: بازار کار حسابداری از انعطاف پذیری خوبی برخوردار است. به طور کلی، یک حسابدار می تواند در مشاغل مختلف ورود کند و امور مالی آنها را مدیریت نماید. همچنین، با دریافت مجوزهای لازم می تواند به تأسیس شرکت خصوصی و اشتغال زایی نیز بپردازد. با این کار، هم کار آفرینی کرده و هم به درآمد مطلوبی خواهد رسید.

البته، شغل این زمینه کاری هم مثل بسیاری از حرفه های دیگر، خالی از معایب و نقاط منفی نیست. از آنجا که این حرفه از حساسیت و جایگاه خاصی برخوردار است، وجود استرس و خستگی هم در این شغل، طبیعی به نظر می آید. همانطور که گفته شد، بسیاری از امور از جمله این حوزه به سرعت در حال پیشرفت هستند. پس برای اینکه در جهت ارتقاء شغلی حرکت کنید، بایستی که حتماً آموخته های خودتان را به روز نگه دارید. به خصوص اینکه به نرم افزارهای کاربردی جهت انجام امور، توجه ویژه ای داشته باشید. در این صورت است که احتمال رسیدن به مراتب شغلی بالاتر برای شما افزایش می یابد.

نرم افزار ها؛ نیاز امروز تمامی مشاغل و صنوف و سازمان ها

هایپریک، نیاز امروز تمامی مشاغل و صنوف و سازمان ها

همانطور که دانستیم، حسابرسی های مالی در کسب و کارهای مختلف، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، ضرورت وجود کامپیوترها برای انجام محاسبات دقیق، احساس می شود. از این رو، مهندسان نرم افزار، در چند سال اخیر، توجه ویژه ای به طراحی و تولید نرم افزارهای مختلف در این زمینه داشته اند. این برنامه های کامپیوتری دارای امکانات مختلفی هستند که با توجه به کاربردهای گوناگون، طراحی می شوند. نرم افزارهای حسابداری مغازه ، یکی از رایج ترین آنها است. بوسیله این نرم افزارها، می توان مدیریت متمرکزی بر فروشگاه داشت. ضمن اینکه به طور قابل توجهی از خطاهای انسانی کاسته می شود. هایپریک، یکی از نرم افزارهای توانمند در این زمینه است. یکی از خدمات جالب مجموعه “هایپریک” این است که نرم افزار فروشگاهی را متناسب با نیاز کاری شما مشتریان گرامی، طراحی می کند. امروزه استفاده از این نرم افزار ها یک الزام برای کسب و کارها شده است.

 شماره تماس برای خرید بهترین نرم افزار حسابداری فروشگاهی در بازار:

02143378

آینده را امروز شروع کنید