فهرست مطالب
بحث مالیات، محاسبه و پرداخت آن، این روزها در کشور خیلی داغ است. قوانین مختلفی برای پرداخت مالیات و جریمه فرار از آن تصویب شدهاست. دولت حتی سامانهای مخصوص برای امن و سهل کردن پرداخت آن و جلوگیری از فرار مالیاتی هم طراحی کردهاست. پس اگر صاحب یک کسب و کارید یا میخواهید یک شرکت راه بیندازید، بهتر است همه چیز را درباره مالیات شرکتها بدانید. با تلگرام هایپریک نیز همراه باشید.
انواع مالیاتی که شرکتها باید بپردازند
قبل از آنکه سراغ نحوه محاسبه مالیات و پرداخت آن برویم، باید با انواع مالیاتی آشنا شوید که شرکتها باید آن را بپردازند. این لیست شامل موارد زیر است:
- مالیات بر درآمد؛
- مالیات بر عملکرد؛
- مالیات بر اموال و املاک؛
- مالیاتهای تکلیفی؛
- مالیات بر ارزش افزوده.
هرکدام از این موارد به چه معناست؟ در ادامه بخوانید:
مالیات بر درآمد
دولت درصدی از درآمد شرکتها را به عنوان مالیات دریافت میکند. همه افراد باید به ازای درآمدی به دولت مالیات بدهند که از فعالیتهای اقتصادیشان بهدست میآورند. میزان آن هم متناسب با میزان درآمد است. در بیشتر کشورهای دنیا، درصد این نوع تصاعدی است. یعنی هرچه درآمد بیشتری داشته باشید، باید مالیات بیشتری بپردازید. نحوه محاسبه آن به موارد مختلفی مانند نوع کسبوکار یا حجم فعالیت بستگی دارد.
مالیات بر عملکرد
مالیات بر عملکرد را بر اساس صورت حساب سود و زیان شرکتها مشخص میکنند. اگر بخواهیم درصدی بگوییم، به طور کلی 25 درصد سود خالص شرکت، به عنوان مالیات بر عملکرد باید به سازمان مالیات پرداخت شود. پرداخت این مالیات جزء الزامات است و اگر در موعد خودش پرداخت نشود، شامل جریمه خواهید شد.
مالیات بر اموال و املاک
بند 1 ماده 1 قانون مالیات مستقیم میگوید همه اشخاص حقیقی و حقوقی باید مالیات املاک و اموالی را پرداخت کنند که دارند. مقدار آن چقدر است؟ نیم در هزار، نسبت به ارزش اسمی سهام تعیینشده. این مالیات را باید چه زمانی پرداخت کنید؟ در زمان تأسیس شرکت یا هنگام افزایش سرمایه، باید آن را محاسبه و پرداخت کنید.
مالیاتهای تکلیفی
هنگام شروع شرکتتان، باید ماهیانه مالیات کارمندان را هم محاسبه و پرداخت کنید. میزان آن بستگی به میزان حقوق کارمندانتان دارد. در واقع شما بهعنوان کارفرما، از دستمزد کارمندتان، مبلغی را نگه میدارید و مستقیما به دولت پرداخت میکنید. مبلغی که کارمند باید در طول سال به دولت پرداخت کند.
مالیات بر ارزش افزوده
یکی از هدفهای مالیات بر ارزش افزوده، مشخص شدن منبع خرید و فروش شرکتهاست. این قانون برای مبارزه با قاچاق طراحی شدهاست. همه شرکتها موظفاند مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند؛ فرقی هم نمیکند که شرکتتان تولیدی باشد یا خدماتی. درباره کالاها، باید این نکته را گوشزد کنیم که بعضی از کالاها از مالیات معافاند. کالاهایی مانند:
- محصولات کشاورزی فرآورینشده؛
- دام و طیور زنده، آبزیان، زنبورعسل و نوغان؛
- انواع کود، سم، بذر و نهال؛
- آرد خبازی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات و سویا، شیر و…؛
- کتاب، مطبوعات، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات؛
- اموال غیر منقول؛
- انواع دارو لوازم مصرفی درمانی؛
- فرش دستبافت؛
- خوراک دام و طیور؛
- رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی ویژه فرودگاهها؛
- اقلام با مصارف صرفاً دفاعی و امنیتی.
همچنین بدانید:
منظور از مالیات مستقیم شرکتها چیست؟
اسم مالیات مستقیم زیاد به گوشتان خوردهاست. مالیات مستقیم را دولت، مستقیما از دارائیها و اموال افراد دریافت میکند. میزان آن نیز مطابق با قانونهای تعریف شدهاست. چرا به آن اسم مستقیم را دادهاند؟ چون مستقیما از درآمد و اموال کسر میشود و پرداختکننده نهایی آن مشخص و معلوم است. مالیات بر دارائی و مالیات بر درآمد دو نوع از مالیات مستقیماند که شرکتها به پرداخت آن موظفاند.
در شرکتها، مسئولیت پرداخت مالیات بر عهده چه شخصی است؟
مدیران اصلی شرکت! درست مانند دیون و بدهیها، مالیات را هم مدیران اصلی شرکت باید بپردازند. البته باید به این نکته توجه کنید که در شرکتها، هر یک از سرمایهگذاران، متناسب با میزان سرمایهگذاری اولیهشان، باید مالیات شرکت را پرداخت کنند.
همچنین بدانید:
معافیت از مالیات شامل چه شرکتهایی میشود؟
بحث شیرین معافیت از مالیات. چه شرکتهایی از پرداخت مالیات معافاند؟ شرکتهای دانش بنیان، حوزه ایرانگردی و جهانگردی، تولیدی و معدنی، حوزه کشاورزی،حوزه انتشارات و مطبوعات. درباره هر کدام مفصل صحبت کنیم؟ پس ادامه را بخوانید.
شرکتهای دانش بنیان
ماده 20 آییننامه اجرایی درباره حمایت از شرکتها، موسسات دانش بنیان، تجاریسازی نوآوریها، اختراعات و شرکتهای دانش بنیان است. این شرکتها و درآمدهای حاصل از فعالیتهای حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان، به مدت 15 سال پس از تاریخ صدور مجوز شرکت، از پرداخت مالیات معافاند.
حوزه ایرانگردی و جهانگردی
بر اساس ماده 132 ق.م.م، درآمدهای خدماتی هتلها و مراکز اقامتی گردشگری، اشخاص حقوقی غیردولتی دارای مجوز یا پروانه از وزارتخانههای ذیربط، از تاریخ شروع فعالیت به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ۱۰ سال، از مالیات معافاند.
تولیدی و معدنی
مطابق ماده 132 ق.م.م، درآمدهای ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی دارای مجوز یا پروانه از وزارتخانههای ذیربط، از تاریخ شروع بهرهبرداری، استخراج یا فعالیت، به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ۱۰ سال، از پرداخت مالیات معافاند.
حوزه کشاورزی
بر اساس ماده 81 ق.م.م، فعالیتهای حوزه کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش ماهی و زنبورعسل و طیور، ماهیگیری و صیادی، نوغان داری، احیای مراتع و جنگلها، باغات و باغستانها، از پرداخت مالیات معافاند. ماده 141 ق.م.م نیز میگوید درآمد حاصل از صادرات محصولات بخش کشاورزی، معاف از مالیات است.
حوزه انتشارات و مطبوعات
بر اساس بند ل ماده 139 ق.م.م فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی و قرآنی که از وزارت فرهنگ، ارشاد اسلامی و دستگاههای ذیربط مجوز دارند، فعالیتهای فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشوند، لازم نیست مالیات پرداخت کنند.
نحوه محاسبه مالیات شرکتها
بعد از آن که شرکت را ثبت و تاسیس کردید، دو ماه از تاریخ ثبت شرکت فرصت دارید تا به اداره امور مالیاتی مراجعه و پرونده مالیاتی شرکتتان را باز کنید. بعد از آن که اداره امور مالیاتی مدارکتتان را تایید کرد و مالیات دو در هزار سرمایهتان را پرداخت کردید، کد اقتصادی را میگیرید. بعد از انجام این موارد، میتوانید فعالیتتان را قانونی پیش ببرید.
اشخاص حقیقی برای باز کردن پرونده مالیاتی به مدارک زیر نیاز دارند:
- فرم اطلاعات هویتی؛
- تصویر شناسنامه؛
- فیش بانکی عوارض (اصل و تصویر)؛
- ارائه سند در خصوص مالکیت یا اجاره نامه محل فعالیت؛
- سه قطعه عکس 2×3؛
- پیش ثبت نام کد اقتصادی.
مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی هم شامل موارد زیر است:
- اصل و کپی اساسنامه شرکت؛
- اصل و کپی آگهی تأسیس؛
- اصل و کپی روزنامه رسمی؛
- اصل و کپی شرکت نامه؛
- اصل و کپی اظهارنامه ثبت شرکتها؛
- اصل و کپی آگهی تغییرات؛
- اصل و کپی شناسنامه (صفحه اول) اعضای هیئتمدیره، اصل و کپی کارت ملی کلیه اعضای هیئتمدیره؛
- کپی فیش تلفن محل شرکت؛
- اصل گواهی امضای صاحبان امضای مجاز تأیید شده در دفترخانه اسناد رسمی؛
- تکمیل دفترچه مشخصات شناسایی شرکت (دفترچه ثبت نام اشخاص حقوقی)؛
- اصل فیش واریز دو در هزار مبلغ سرمایه اولیه شرکت در بانک ملی.
بعد از آنکه پرونده مالیاتی باز کردید، میتوانید برای محاسبه مالیات شرکتتان اقدام کنید. میزان درآمد، هزینه و نتیجه فعالیتهای یکساله مالی خود را در قالب اظهارنامه مالیاتی به اداره مالیات تحویل میدهید تا مالیاتتان محاسبه شود. تا چه زمانی فرصت دارید اظهارنامه مالیاتی را تحویل بدهید؟ تا پایان تیرماه. در غیر این صورت، مشمول جرائم فرار از مالیات خواهید شد.
همه چیز درباره مالیات شرکتها را گفتیم. از انواع مالیات گرفته تا کسی مسئول پرداخت آن است و نحوه محاسبهاش. هدف از گرفتن مالیات، بهبود خدمات دولتی است. با دادن مالیات منظم، خدمات بهتری دریافت خواهید کرد. اگر سوالی درباره مالیات شرکتها دارید، در قسمت نظرها از ما بپرسید.